Jagoda czarna, borówka czarna Vaccinium myrtillus L. to  bylina z rodziny wrzosowatych Ericaceae.

Jagoda jest potoczną nazwą borówki i ma kilka innych nazw: borówka, borówka czernica, czernica, borowina, jagoda leśna, jagodzianka.

W przeważającej części Polski dominują nazwy jagody lub czarne jagody, na południu (Katowice, Kraków i południowy Rzeszów) – borówka, na wschodzie (Białystok i Lublin) również czernice.

Jest to piękny krzew karłowaty z dwuliściennej rodziny wrzosowatych, dorastający do wysokości od 15 do 60 cm. Występuje prawie na całym kontynencie europejskim, azjatyckim i w Ameryce Północnej, głównie w regionach o klimacie umiarkowanym.

Kłącza rośliny wyrastają koncentrycznie na zewnątrz od środka, tworząc nieregularne okrągłe płaty z najstarszymi kłączami i krzewinkami pośrodku i najmłodszymi na obrzeżach.

Rośliny rozmnażają się głównie bezpłciowo, z ograniczoną reprodukcją nasion.

Jest to bardzo powszechna i znana roślina w Polsce. Jednocześnie jest tak pyszna, że nawet dzieci biorą udział w zbieraniu, dzięki czemu ta aktywność staje się wspaniałą przygodą. Niektórzy z nas czule pamiętają, jak używaliśmy poplamionych jagodami ust i zębów, aby „przestraszyć” naszych bliskich. A ten smak…!

Jagody są doskonałym surowym owocem do pierogów, zup, deserów i ciast. Charakterystyczne dla polskiej kuchni są przetwory, dżemy, soki i likiery z nich wykonane.

I oczywiście chleb na zakwasie z jagodami, któremu nie można się oprzeć.

W Ameryce Północnej od XIX wieku z powodzeniem rozwija się uprawa podobnego morfologicznie gatunku, borówki północnoamerykańskiej.

Pomimo intensywnej konkurencji ze strony znacznie bardziej popularnej borówki północnoamerykańskiej (głównie borówki wysokiej), czarne jagody leśne nadal mają duże znaczenie gospodarcze, a ich owoce posiadają lepszy skład niż borówki hodowlane.

 

Jagody leśne to jedne z najzdrowszych owoców. W 100 gramach jagód znajdziesz 40 kcal, oprócz: białka, węglowodanów, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz witamin A, B1 i B2, C i PP. Ze względu na zawartość witamin i kwasu foliowego, borówki polecane są kobietom w ciąży i planującym ciążę.

Do celów leczniczych stosuje się listki, zrywane wczesną wiosną lub późnym latem, a czarne okrągłe owoce, zbierane w lecie i suszone ciepłym powietrzem – najlepiej w suszarni. Liście zawierają flawonoidy, glikozydy fenolowe, garbniki, antocyjany, olejki eteryczne, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne i glukokininę, które działają jak insulina.

Preparaty z liści obniżają poziom cukru we krwi dzięki obecności antocyjanów.

Z kolei owoc zawiera dużo pigmentów antocyjanów, kwasów organicznych i pektyn.

Ciemne pigmenty z grupy flawonoidów zawarte w jagodach są biologicznie aktywne na poziomie komórkowym, dzięki czemu chronią mózg przed działaniem czasu.

Wykazują również właściwości stymulujące rozwój nowych komórek w mózgu. Substancje aktywne zawarte w jagodach działają korzystnie na skórę, stymulując keratynocyty, a tym samym proces regeneracji skóry.

Ich obecność poprawia napięcie włókien kolagenowych i elastynowych oraz utrzymuje w skórze optymalne stężenie kwasu hialuronowego, który intensywnie nawilża skórę.

Z kolei kąpiel, do której dodawana jest zupa z liści, działa antyseptycznie, ściągająco i przeciwzapalnie na skórę.

Ze względu na swoje właściwości borówki były znane i stosowane w medycynie od najdawniejszych czasów, m.in. w plemionach słowiańskich – na kaszel, gruźlicę, infekcje pokarmowe, bóle brzucha, egzemy, wysypki, oparzenia, obleńce i robaki.

Zawarte w jagodach karotenoidy poprawiają widzenie poprzez stymulację produkcji rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie o zmierzchu.

Dlatego brytyjscy piloci podczas II wojny światowej mieli dżem jagodowy przed nocnymi lotami. Jagody poprawiają również krążenie w oku, poprawiając dotlenienie i składniki odżywcze do oka.

Dlatego są przydatne w stanach zapalnych lub zwyrodnieniowych siatkówki oraz utracie wzroku spowodowanej zaburzeniami krążenia, zwłaszcza u osób starszych.

Jagody od wieków stosowane są jako doskonały lek na biegunkę wywołaną infekcjami jelitowymi lub zatruciem pokarmowym. Zawarte w nim garbniki hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym oraz zapobiegają odwodnieniu organizmu.

Świeże owoce i ekstrakty działają łagodząco na zaparcia i przeciwbiegunkowo.

W naszej ofercie znajdziecie Państwo świeże i suszone jagody.

Oferujemy:

Borówka leśna 500 g – 1 L

Uwaga!

Zamówienia złożone do godziny 12:00 (południe) będą realizowane tego samego dnia (oprócz piątku, soboty i niedzieli).

Zalecamy zamówienie towaru w miejscu, w którym można od razu odebrać paczkę.

Polecamy kupować z gwarantowanym czasem dostawy, szczególnie w upalne dni.

Nie odpowiadamy za opóźnienia w dostawie spowodowane przez przewoźnika.

Prosimy nie zamawiać towaru z paczkomatu!

Gwarantujemy świeżość owoców do 24 godzin od momentu złożenia zamówienia przez naszą firmę i przyjęcia przesyłki przez przewoźnika. Jagody są pakowane bezpośrednio z zamrażarki do zakrytych plastikowych pojemników, a następnie pakowane próżniowo. Taki sposób pakowania zapewnia klientom świeży produkt najwyższej jakości!

Towar jest umieszczony w wyściełanym kartonie i starannie zabezpieczony przed ewentualnymi wadami.

W przypadku większych zamówień możemy dostarczyć na terenie Polski własnym transportem – prosimy o kontakt w tej sprawie. W przypadku większych zamówień wybierz również przewoźnika z 24-godzinną gwarancją dostawy.

Jagody tylko z obszaru Puszczy Noteckiej!

Suszone Jagody Leśne (100%).

Opakowanie 100 gramów

Produkt naturalny, bez konserwantów, bez siarki, bez dodatku cukru.

Jagody tylko z obszaru Puszczy Noteckiej!

Suszone Jagody Leśne (100%).

Opakowanie 50 gramów

Produkt naturalny, bez konserwantów, bez siarki, bez dodatku cukru.

Jagody tylko z obszaru Puszczy Noteckiej!

Zapraszamy na zakupy do naszego sklepu: sklep.ekosusz.pl


„.