Z dużym powodzeniem wprowadziliśmy do sprzedaży świeże produkty pozyskiwane prosto z Puszczy Noteckiej.

W okresie letnim oferowaliśmy jagodę leśną.

Jagody pochodzą ze zbiorów tylko i wyłącznie z obszaru Puszczy Noteckiej!

Jagody zawierają pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego.

Jagody warto jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki.

Zapraszamy na zakupy za rok!

Obecnie w sprzedaży oferujemy:

  • Żurawiną błotną

 

Owoce są cenione na przetwory, galaretki, soki i kisiele. Zawierają szereg kwasów organicznych (stąd specyficzny smak): kwas cytrynowy, chinowy, ursolowy, benzoesowy, poza tym węglowodany i mikroelementy. Zawiera szczególnie dużą ilość witaminy C.
Stosowanie owoców żurawiny wpływa korzystnie na procesy trawienia, zwłaszcza przy obniżonej kwasowości soku żołądkowego, polepszają przyswajanie żelaza z pożywienia.
Polecane są jako środek wspomagający w leczeniu chorób infekcyjnych, anemii oraz przy zapaleniu nerek, i dróg moczowych. Stosowanie owoców żurawin działa ochronnie przed tworzeniem się kamieni nerkowych, a także jest pomocne przy obniżeniu złego cholesterolu we krwi, pomaga w zdrowieniu po zawale.
Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Halicobacter pylori, które są ich przyczyną. Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób In nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

  • Kurka (Pieprznik jadalny)

Pieprznik jadalny (Cantharellus Cibarius) popularnie nazywany kurką a także lisicą czy liszką to smacznym i chętnie poszukiwany grzyb jadalny z rodziny pieprznikowatych. Prócz minerałów, witamin, cennych białek i aminokwasów zawiera substancje antybiotyczne, przydatne przy zwalczaniu wielu schorzeń bakteryjnych i wirusowych. Co więcej, kurki to grzyby lubiane ze względu na swój bardzo wyrazisty, lecz delikatny smak. Pieprznik jadalny (Kurka) to lepsze źródło β-karotenu niż marchewka czy pomidor a także rekordzista pod względem zawartości witaminy B1.

  • Borowik szlachetny (Prawdziwek)

Aromatyczny grzyb jadalny o szerokich zastosowaniach w kuchniach europejskich. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu.

Borowik szlachetny ma wysoką zawartość wody, więc jego wartość energetyczna jest niska (50-70 kcal/100 g). Borowik szlachetny jest bogatym źródłem białka (28-33 g/100 g suchej masy), fosforu, magnezu, potasu i żelaza oraz witamin – witaminy B1, B2, B3 i C.

Prawdziwki są wykręcone z grzybni. Mają oczyszczone korzenie. Sprawdzamy każdego grzyba metodą przecięcia korzenia celem oceny i eliminacji zagrzybionych egzemplarzy.  ZAKŁADAMY 90%-95% PEWNOŚCI, że grzyby nie są robaczywe. Nie kroimy kapeluszy, dlatego może dojść do zarobaczenia około 5-10 % grzyba. Zalecamy miejsca zarobaczone odkroić i wyrzucić. Zdjęcie poglądowe.

Wkrótce w naszej ofercie pojawi się Rydz mleczaj.

Zapraszamy na zakupy do naszego sklepu internetowego https://sklep.ekosusz.pl/