Proszek grzybowy to nic innego jak drobno zmielone suszone grzyby.

Mielimy całek owocniki,  ich kapelusze oraz trzony. Cały proces produkcyjny odbywa się ręcznie. Do tej produkcji idealnie nadają się podgrzybki, maślaki, koźlarze czy prawdziwki.

Produkt ten jest najczęściej używany w sosach, pierogach, zupach, sosach mięsnych, zapiekankach, jajecznicy i różnych nadzieniach. Jest to bardzo mocna przyprawa i warto ją posiadać w kuchni. Mączka grzybowa można zrobić z różnych grzybów – nadaje się wszystko, co można wysuszyć. 

Nasza oferta suszonych kurek, podgrzybków i borowików skierowana jest do klientów indywidualnych, restauracji oraz sklepów spożywczych i hurtowni.

W naszej ofercie znajdziesz trzy rodzaje grzybów:

  • proszek grzybowy z kurek pakowany po 100, 200 lub 500 gram

  • proszek grzybowy z podgrzybka pakowany po 100, 200 lub 500 gram

  • proszek grzybowy z borowika szlachetnego pakowany po 100, 200 lub 500 gram

Sprzedajemy grzyby suszone w różnych klasach jakościowych i opakowaniach w gramaturach od 50 do 1000 gramów.

Suszone grzyby mogą przechowywać nawet kilka miesięcy, jeśli są odpowiednio przechowywane. Pojemnik z suszonymi grzybami przechowuj w ciemnym, suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej.

Wcześniej zalecano przechowywanie grzybów w płóciennych torbach wiszących nad kuchnią (lub na kaloryferze), które mogą powodować utratę aromatu suszy, a także narażać je na mole lub inne szkodniki, które za jednym zamachem mogą zniszczyć cały zapas.

Grzyby pakujemy próżniowo w hermetyczne worki z certyfikatami żywieniowymi. Po otwarciu opakowania warto wsypać zawartość do małego szklanego słoika z gwintem, gdyż grzyby z łatwością wchłaniają inne zapachy i wilgoć.

Suszone grzyby mogą przechowywać nawet kilka miesięcy, jeśli są odpowiednio przechowywane. Pojemnik z suszonymi grzybami przechowuj w ciemnym, suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej.

Ten proszek grzybowy nie musi być moczony przed użyciem – wsyp go bezpośrednio do zup lub sosów pod koniec przygotowywania dania i gotuj jeszcze chwilę. Możesz również zmieszać proszek grzybowy z suszonymi ziołami i/lub warzywami, aby stworzyć własną mieszankę przypraw.

Nasze produkty są certyfikowane i przetwarzane zgodnie z wymogami prawnymi. Ekosusz.pl to dynamicznie rozwijająca się firma zajmująca się przetwórstwem spożywczym z ukierunkowaniem na produkcję z upraw pochodzących z Puszczy Noteckiej  Doliny Noteci. Doskonale wiemy, co to znaczy w ekologiczny sposób zbierać i przetwarzać grzyby, owoce i warzywa. Naszą filozofią jest uzyskanie najwyższej jakości produktów suszonych i przetworzonych w oparciu o tradycyjne metody przetwarzania żywności. Wiemy też, ile czasu i wysiłku wymaga opanowanie wszystkich procesów technicznych związanych z przetwarzaniem grzybów, jabłek czy buraków. Posiadamy specjalistyczny sprzęt do suszenia, krojenia, porcjowania i pakowania żywności.

Mieliśmy emocjonalne połączenie z obszarem lasu noteckiego przez dziesięciolecia i jesteśmy w stanie docenić ogromną wartość ekologiczną tego obszaru. Przez lata nauczyliśmy się wielu tradycyjnych przepisów, które teraz wykorzystujemy do produkcji naszej żywności. Wierzymy, że nasze produkty spełnią oczekiwania konsumentów poszukujących produktów ekologicznych, zdrowych i bezpiecznych.​​​​​​​

Suszone grzyby są cenne i mają wspaniały smak i aromat, ale tylko jeśli odpowiednio je przechowujemy, możemy je zachować.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, gdzie możecie Państwo kupić nasze produkty https://sklep.ekosusz.pl/