Jadalne kurki mogą być cennym dodatkiem do Twojej diety.

Kurki to grzyby, które spotkamy w polskich lasach już na początku czerwca. Zaletą tych grzybów jest to, że mają jaśniejszy kolor, co sprawia, że ​​są łatwe do znalezienia w lasach i rzadziej mają robaki. Dlaczego warto jeść kurki? Sprawdź wartość odżywczą tych grzybów i ich funkcje prozdrowotne.

Warto pamiętać, że kurki mają swojego niejadalnego odpowiednika, lisówkę pomarańczową zwanego pseudokurką, która ma zwarte blaszki i ciemniejsze kapelusze.

Kurka jest czasami nazywana „grzybami koszernymi”, ponieważ są koszerne i dlatego mogą być spożywane przez ortodoksyjnych Żydów, którzy przestrzegają przepisów dotyczących żywności i sposobu jej przygotowania.

Podobnie jak jej kuzyni, kurki są bogate w witaminę C. Są również bogate w potas i witaminę D. Kurki zawierają również śladowe ilości witamin z grupy B i niektórych minerałów. W większości te wartości znajdują się w kapeluszach.

Dodatkowo kurki zawierają duże ilości witaminy B5, która może zmniejszyć stres i inne poważne problemy psychiczne, takie jak lęk czy depresja.

Tymczasem kurki, podobnie jak wiele innych grzybów, zawierają duże ilości B2, ryboflawiny, która może zmniejszyć napady bólu głowy.

Niacyna pomaga zmniejszyć stan zapalny skóry, podrażnienie, zaczerwienienie Kurki, grzyby i inne grzyby to pokarmy bogate w witaminę B3 i inne witaminy z grupy B, więc włączenie ich do regularnej diety może pomóc w pozbyciu się problemów skórnych.

Miedź jest jednym z ważnych minerałów znajdujących się w kurkach.

Miedź jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, rozwoju i ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo wspomaga pracę układu kostnego, nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Niedobór miedzi w diecie może prowadzić do zaburzeń neurologicznych (trudności w koncentracji, upośledzenie umysłowe, zaburzenia pamięci), a także problemów z porostem włosów i paznokci, zaburzeniami krwi i metabolizmu (hipercholesterolemia).

Kurki zawierają związek zwany lantionem, który wspomaga proces gojenia i gromadzenia płytek krwi. Więc zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi.

Kurki zawierają spore ilości potasu, dlatego sabilizują poziom płynów w organizmie i pomagają utrzymać ogólny stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego. W związku z tym mogą również zmniejszać nadciśnienie krwi.

Wiele kobiet na całym świecie cierpi na zespół stresu menstruacyjnego lub zespół napięcia przedmiesiączkowego. Jest to poważny problem, ponieważ może powodować chwiejność nastroju, migreny, niepokój i depresję. Dlatego kobietom z PMS zaleca się spożywanie większej ilości jedzenia bogatego w mangan, takich jak pieprznik jadalny.

Co ciekawe, zawierają również ergosterol, który w badaniach wykazał właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.

Być może dlatego owocniki pieprznika są zwykle „zdrowe”, tzn. nie mają larw owadów.

Uważa się, że grzyby nie mają innych wartości odżywczych niż woda. Ale to prawda. Tak, kurki w 88% składają się z wody, ale zawierają również wiele witamin i pierwiastków śladowych.

Kurka jest bardzo niskokaloryczna. 100 gram tłuszczu kurkowego to tylko 19 kalorii, więc możemy śmiało powiedzieć, że tłuszcz w tym grzybie jest wysokowartościowym produktem dietetycznym, który odpowiednio przygotowany, warto zastosować w diecie odchudzającej.

Oprócz wyżej wymienionych składników znajdujących się w tych grzybach, jednym z najważniejszych składników jest hitinmannoza.

Niektóre firmy farmaceutyczne pozyskują ekstrakt hitinmannozy, który jest następnie wykorzystywany do produkcji leków.

Z drugiej strony, w przeciwieństwie do preparatów farmaceutycznych, hitinmannoza po spożyciu kurek ma znacznie łagodniejszy wpływ na nasz organizm.

W przeciwieństwie do preparatów syntetycznych (informacje dla pacjentów z niewydolnością wątroby) nie obciąża wątroby.

Hitinmannoza to substancja, która zabija wszystkie robaki w ludzkim ciele, ponieważ niszczy („rozcieńcza”) jaja pasożytów, których żołądek nie jest w stanie rozpuścić. Po wejściu do pasożyta hitinmanoza może sparaliżować ich układ nerwowy, powodując ich śmierć.

Dlatego od czasów starożytnych kurki były uważane za niezawodne narzędzie przeciwko robakom.

Tłuszcz z pieprznika zawiera również kwas trikrezolowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby i raka. Dodatkowo zawierają ergosterol (prowitaminę D2), który jest efektywny w zwalczaniu chorób wątroby, takich jak podrażnienie dróg żółciowych, tłuszczaki i naczyniaki krwionośne – najczęstsze łagodne nowotwory wątroby. Obecność ergosterolu sprawia, że ​​kurki są jednym z cennych roślinnych źródeł witaminy D2 – uważa się, że ma ona właściwości przeciwnowotworowe. Według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 80% zgonów na świecie jest spowodowanych chorobami pasożytniczymi, a 95% światowej populacji ma od 1 do 5 szkodliwych dla zdrowia robaków (źródło: Ross Anderson (USA) i N. Kravchenko (Rosja).Na początku XX wieku w świecie medycznym dominowała pasożytnicza teoria chorób. Zgodnie z nią prawie wszystkie choroby wywoływane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby i robaki (dr hab.Hulda Clark).

W ludzkim ciele mogą żyć setki różnych rodzajów pasożytów, od osobników ledwo widocznych pod mikroskopem po gigantyczne tasiemce o długości ponad 15 metrów.

Ale kiedy mówimy o zdrowiu, dobrze jest wiedzieć, z jakim wrogiem mamy do czynienia.

Pasożyty są narzędziami ewolucji w rękach natury, więc ich zadaniem jest „pobudzanie” nas od narodzin do śmierci, podczas gdy nasz układ odpornościowy ma inne zadanie – chroni nas przed nimi.

Wszystkie choroby, które nękają nasz organizm, od zwykłej grypy po raka, są wynikiem walki między pasożytami a naszym układem odpornościowym.

Kurka to cenny jadalny grzyb, który można przygotować na wiele sposobów, z dodatkową korzyścią polegającą na tym, że są mniej zaatakowane przez ślimaki lub robaki. Kurki podobno są jednym z najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Posiadają charakterystyczny korzenny aromat owocowy z lekko pikantnym posmakiem. Idealne jako uzupełnienie dań mięsnych lub jako nadzienie do omletów czy pierogów. Mogą być stosowane jako sos do wszelkiego rodzaju makaronów, a nawet jako przyprawa do risotto. I oczywiście nie możesz się obyć bez pysznych klasycznych zup kremowych  z tych grzybów. Kurki doskonale smakują również w marynacie.

Pamiętaj, że przygotowując naszą ulubione dania z kurek, warto przestrzegać pewnych zasad. Tak, jeśli smażymy kurki, lepiej zrób to JAK NAJSZYBCIEJ, bo zrobią się twarde. Podczas procesu zamrażania najlepiej je wcześniej poddać obróbce cieplnej – blanszować, ponieważ po zamrożeniu staną się gorzkie, chyba że jest to proces głębokiego zamrażania. Do marynowania najlepiej używać tylko kapeluszy z krótkimi trzonkami.

Podsumowując pieprznik jadany posiada następujące zalety:

  • Wspomaga pracę mózgu
  • Wspomaga
    pracę organizmu
  • Może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2
  • Poprawia kondycję skóry
  • Zmniejsza napięcie emocjonalne
  • Eliminuje migreny
  • Wspomaga budowę masy mięśniowej
  • Posiada właściwości przeciwnowotworowe
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Obniża poziom złego cholesterolu
  • Posiada właściwości antyoksydacyjne
  • Wspomaga pracę mózgu
  • Dostarcza witaminę D2
  • Oczyszcza wątrobę
  • Uzupełnia potas w organizmie
  • Łagodzi PMS

Kurki  – Wartość odżywcza (w 100g)

Wartość energetyczna – 32 kcal

Białko całkowite – 1,49g

Tłuszcz – 0,53g

Węglowodany – 6,86g (w tym monosacharydy 1,16g)

Błonnik – 3,8g

Tiamina  – 0,015 mg

Ryboflawina – 0,215 mg

Niacyna – 4,0685 mg

Witamina B – 0,044 mg

Kwas foliowy – 2 µg

Witamina D – 212 IU

Wapń mineralny – 15 mg

Żelazo – 3,47 mg

Magnez – 13 mg

Fosfor – 57 mg

Potas – 506 mg Sód – 9 mg

Cynk – 0,71 mg

Źródło: USDA Referencyjna baza danych krajowych norm składników odżywczych